Följ Plåt & Ventföretagen

Branschen vill ha ny standard för säkrare tak

Nyhet   •   Dec 10, 2014 10:35 CET

Arbetsmiljöverkets skärper sina föreskrifter för arbete på tak. Från och med årsskiftet måste livlina alltid användas vid förflyttningar längs gångbryggor och takstegar. I praktiken innebär det att de som utför arbete på tak måste säkra sig med dubbla livlinor, eftersom en säkerhetslina alltid måste vara sträckt. En slak och allt för lång livlina skulle nämligen kunna få förödande konsekvenser om arbetaren trillar ner över takkanten. Om linan dessutom ligger diagonalt över taket kan en pendlingseffekt uppstå, vilket ytterligare ökar risken för svåra skador.

– Vi har inga invändningar mot en säkrare arbetsmiljö på taken och skärpta regler. Däremot tycker vi att branschen skulle fått en övergångsperiod så att man gradvis hade kunnat anpassa sig. Det tar ju tid att sätta upp nya anordningar för att öka säkerheten, säger Hans Eriksson, ordförande i Taksäkerhetskommittén, där bland annat Entreprenörföretagen/PLR, Byggnads, Kommunal och Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund ingår.

Klicka här för att läsa hela artikeln på Byggnyheter.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.