Följ Plåt & Ventföretagen

Seminarium om taksäkerhet på Byggmässan i Malmö

Nyhet   •   Jan 30, 2015 14:46 CET

Den 22-23 april går Byggmässan och VVS-mässan i Malmö av stapeln för tredje gången. I år har arrangörerna dessutom lagt till Infrastrukturmässan, vilket gör att det kommer att bli en ännu bredare mötesplats med fler aspekter av byggnation. Ett av årets teman är hållbara städer med fokus på ekobygg, miljö och energieffektivisering.

Entreprenörföretagen, som ägs av Plåtslageriernas riksförbund, samlar 950 medlemsföretag med anställda som i många fall har taket som daglig arbetsplats. Taksäkerheten är därmed en mycket viktig fråga för förbundet och som ett led i detta arbete deltar Entreprenörföretagen med seminariet ”Branschstandard för taksäkerhet – ett nytt sätt att minska risken för fallolyckor vid takarbete”. Föreläsare är Hans Eriksson, arbetsmiljöansvarig på förbundet samt ordförande i Taksäkerhetskommittén.

– Jag kommer att tala om vilken bygglagstiftning och annan lagstiftning som hittills varit vägledande för vilka taksäkerhetsanordningar som har monterats på tak och hur lagarna har förändrats sedan 1960. Det är relevant eftersom det faktiskt inte finns någon retroaktivitet i de berörda delarna, annat än i de från 1960, säger Hans Eriksson.

– Vi har med andra ord en mängd fastigheter med ”lagliga” taksäkerhetsanordningar som är projekterade under en era då modern riskanalys inte var påkommen. Även i den senaste revideringen av reglerna, BBR 8:24, gör Boverket en minimalistisk tolkning av vad som krävs i form av taksäkerhetsanordningar och på vilka tak de ska finnas.

Hans Eriksson kommer även att tala om arbetsmiljölagstiftningen och vilka krav den ställer på projektörer, arbetsgivare och arbetstagare vid takarbete och hur detta krockar med den aktuella lagstiftningen. En relativt stor del i detta avsnitt kommer att handla om de skärpta kraven vid byggnads- och anläggningsarbete där fallrisker finns samt de nyligen införda sanktionsavgifterna.

Dessutom kommer Hans Eriksson att berätta mer om Taksäkerhetskommitténs (TSK) arbete.

– Jag kommer att presentera TSK:s nyligen fastställda ”Branschstandard för taksäkerhet” som är vår uppfattning om vilka taksäkerhetsanordningar som behövs på tak för att Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska kunna efterföljas. Kommitténs förhoppning är att branschstandarden helt ska överta BBR 8:24, vilket i så fall skulle höja säkerheten vid takarbeten avsevärt, säger Hans Eriksson.

Representanter från Entreprenörföretagen kommer även att finnas på plats i monter B01, som vi delar med Sveriges Byggindustrier och Byggbranschen i samverkan. Hit kan besökarna givetvis få komma för att få träffa oss och för att ställa frågor.

FAKTA
NÄR: 22-23 april 2015
VAD: Bygg- och VVS-mässan
VAR: Nya MalmöMässan, Mässgatan 6 i Malmö.
Entreprenörföretagens seminarium ”Branschstandard för taksäkerhet – ett nytt sätt att minska risken för fallolyckor vid takarbete”, genomförs den 22 april klockan 14.15-14.45.

- Klicka här för att läsa mer om mässorna på EasyFairs hemsida
- Hämta ditt kostnadsfria entrékort här (använd kod 9093)

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.