Följ Plåt & Ventföretagen

Viktigt att anlita licenserade takskottare

Nyhet   •   Dec 28, 2017 14:26 CET

Under vintern är många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i behov av takskottning och eftersom arbetet måste bli utfört på ett kontrollerat, säkert och professionellt sätt bör licenserade takskottare alltid anlitas. Takskottare som är licenserade enligt Skotta säkert har god kunskap om hur de ska arbeta för att undvika skador på fastigheter, personer och egendom.

Sedan 2012 genomför Plåt & Ventföretagen licensutbildningen Skotta säkert. Utbildningen omfattar ett utbildningstillfälle där man grundligt går igenom säkerhetsarbetet vid takskottning för att undvika skador på person och egendom. Utbildningen avslutas med ett kunskapsprov. De takskottare som klarar provet får därefter sin licens. Sedan starten 2012 har drygt 7 500 takskottare licenserats.

– Målet med Skotta säkert är att minska antalet skador på fastighet, person och egendom vid takskottning. Vi har uppnått målet och alla inblandade – beställare, entreprenörer och utbildare – är positiva, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen.

En annat viktigt skäl till att anlita licenserade takskottare är att de flesta försäkringsbolag i dag, ställer krav på att samtliga takskottare ska vara licenserade. Detta för att försäkringen för fastigheten ska gälla.

Licenserade takskottare får genom utbildningen ett helhetstänk vid takskottningen där de lär sig att använda rätt säkerhets- och skottningsverktyg på taket, rutiner för att spärra av området nedanför taket och att ta hänsyn till egendom som kan ta skada av fallande is och snö.

Emelie Ståhl, som driver medlemsföretaget Björn Persson Plåtslageri i Stockholm, har arbetat med snöröjning i många år. Hon menar att Skotta säkert är positivt för branschen, främst för att skadorna på taken minimeras, bland annat för att licensierade takskottare använder skyfflar och klubbor i plast i stället för vassa verktyg som kan skada taket. Hon anser även att taksäkerheten har blivit bättre.

– Jag vill rekommendera alla fastighetsägare som behöver anlita entreprenörer som tar bort snö och is från taken, att välja företag som – förutom att de har Skotta säkert-licens – också är medlemmar i Plåt & Ventföretagen. Det är en garanti för att företagen är seriösa och att de betalar skäliga löner, säger Emelie Ståhl.

Mer information finns på www.skottasakert.se och på www.pvforetagen.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.