Följ Plåt & Ventföretagen

Årets plåtslagare 2014 – ett vinnande och sammansvetsat arbetspar

Pressmeddelande   •   Mar 20, 2014 16:43 CET

Under evenemanget PLÅT14 i Stockholm den 19 mars, belönades stockholmarna Michael Swedberg och Mikael Larsson med den prestigefyllda utmärkelsen Årets plåtslagare 2014.

Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet värd titeln ”Årets plåtslagare”. Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort: ”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.”

I vanliga fall brukar utmärkelsen delas ut till en person men i år hade juryn svårt att skilja de två bästa kandidaterna åt, och därför fick alltså både Michael Swedberg och Mikael Larsson komma upp på scenen för att ta emot medaljer, diplom, blommor samt ett stipendium på vardera 15 000 kronor av stiftelsens ordförande Thord Blomquist.

– Jag har egentligen bara en sak att säga och det är tack. För det känns verkligen bra att få en uppskattning i form av detta pris, för allt som man har uträttat genom åren, sa Mikael Larsson. 

Och kollegan, Michael Swedberg, höll med:

– Det är naturligtvis jättekul och en stor ära att få denna utmärkelse. Jag uppskattar också att vi fick dela på priset eftersom jag och Mikael har jobbat så tätt ihop och samarbetat med flera olika objekt, så ibland är det nästan lite svårt att avgöra vem som har gjort vad.

Både Michael Swedberg och Mikael Larsson är anställda på Oskar Jansson Plåt & Smide i Stockholm. Deras talang, yrkesskicklighet och samarbetsförmåga har gjort att de sedan länge tillbaka har fått ansvar för omfattande plåtarbeten på byggnader med stora kulturella värden.

Plåtslagarduon har till exempel utfört tekniskt krävande arbeten på objekt som Armémuseet, Studentskrapan, Drivbänken 2, Nacka kyrka, Tyska kyrkan, Matteus kyrka, Skeppsholmskyrkan och Bro gravkor. Michael Swedberg och Mikael Larsson var också ansvariga för de avancerade plåtarbetena vid uppförandet av kopparpaviljongerna på Strömkajen i Stockholm, som i går belönades med PLÅTPRISET.

I juryns motivering står det bland annat att: ”Michael Swedberg och Mikael Larsson har visat en otroligt hög kunskapsnivå. De arbetar självständigt, effektivt och hittar lösningar på svårigheter och problem och resultatet blir föredömligt.”.

Stipendiet till Årets Plåtslagare delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Lindabfonden och Plåtslageriernas Riksförbund.

Tidigare års vinnare

2012  Mats Lönberg, Er-Jill Byggnadsplåt AB i Göteborg

2011  Nils Karlstedt, Göteborgs Förenade Plåtslageri, Göteborg

2012  Jonas Karlsson, Cityplåt i Umeå AB, Umeå

2009  Jan-Olov Swedberg, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm

2008  Lars Samuelsson, Samuelssons Bleck & Plåt, Lund

2007  Stellan Andersson, Ahlins Plåt AB, Stockholm

2006  Lars Pettersson, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm

2005  Lars Åkerfeldt, Winther Bygg AB, Örnsköldsvik/Sundsvall


Entreprenörföretagen ägs av Plåtslageriernas Riksförbund och samlar 900 svenska företag i tre branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation och Stål & Lättbyggnad.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.