Följ Plåt & Ventföretagen

Årets plåtslagare 2015 – Tony Ahltén prisas för stort yrkeskunnande och hög kunskapsnivå

Pressmeddelande   •   Mar 23, 2015 14:22 CET

Under evenemanget PLÅT15 på Slagthuset i Malmö den 19 mars, belönades Tony Ahltén med den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets plåtslagare 2015”.

Tony, som är anställd på Johanssons Byggplåt i Malmö AB, fanns själv på plats och fick komma upp på scenen för att ta emot belöningen i form av en medalj, diplom, blommor samt ett stipendium på 15 000 kronor.

– Det är naturligtvis jättekul och en stor ära att få denna utmärkelse. Jag är väldigt glad och jag har lite svårt att ta in det här just nu, utan jag måste nog smälta det först, sa Tony.

Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet värd titeln ”Årets plåtslagare”. Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort: ”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.” Prisutdelare var stiftelsens sekreterare Jarl Alenius samt ordförande Thord Blomquist.

På frågan vad som utmärker en duktig plåtslagare, svarade Tony:

– Man måste ha stort tålamod och på egen hand kunna ta tag och lösa problem som uppstår. Inget uppdrag är det andra likt så ofta gäller det att kunna klura ut nya och fungerande lösningar på plats. Men det är också just det som gör plåtslagaryrket så kul.

Tony fick sitt yrkesbevis 2007 och har därefter även avlagt gesällprov. Under sin karriär har han arbetat i flera olika företag och den senaste tiden har Tony specialiserat sig mot arbeten med mattvalsad aluminiumplåt. Något som har medfört att han fått ansvar för omfattande plåtarbeten på byggnader med stora kulturella värden. Ett exempel på det är renoveringsarbetet på S:t Pauli Kyrka i Malmö som förra året täcktes om med mattvalsad aluminiumplåt. Med sina 35 år är Tony Ahltén den yngste plåtslagaren någonsin som har fått ta emot priset.

I juryns motivering står det bland annat att: ”Stiftelsen har med hänsyn till gjorda insatser, mångsidigt omvittnat yrkeskunnande från besiktningsmän, hög kunskapsnivå för sin ålder och goda personliga egenskaper beslutat att utse Tony Althén till Årets Plåtslagare 2015, vilket bekräftas med detta diplom och en medalj samt ett stipendium på 15 000 kronor. Tony är en mycket duktig och motiverad samt glad och positiv person, som alla har sett upp till. Från yrkeslärare Sten Eriksson i Malmö får han de bästa rekommendationer.”

Stipendiet till ”Årets Plåtslagare” delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Lindabfonden och Plåtslageriernas Riksförbund.

Tidigare års vinnare

  • 2014  Michael Swedberg och Mikael Larsson, Johanssons Byggplåt i Malmö AB,
  • 2012  Mats Lönberg, Er-Jill Byggnadsplåt AB i Göteborg
  • 2011  Nils Karlstedt, Göteborgs Förenade Plåtslageri, Göteborg
  • 2010  Jonas Karlsson, Cityplåt i Umeå AB, Umeå
  • 2009  Jan-Olov Swedberg, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
  • 2008  Lars Samuelsson, Samuelssons Bleck & Plåt, Lund
  • 2007  Stellan Andersson, Ahlins Plåt AB, Stockholm
  • 2006  Lars Pettersson, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
  • 2005  Lars Åkerfeldt, Winther Bygg AB, Örnsköldsvik/Sundsvall

Entreprenörföretagen ägs av Plåtslageriernas Riksförbund och samlar 950 svenska företag i tre branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation och Stål & Lättbyggnad.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.