Följ Plåt & Ventföretagen

Är det rimligt att ditt företag ska betala andra företags löneskulder?

Pressmeddelande   •   Jun 20, 2018 16:25 CEST

Riksdagen har nu beslutat att en ny lag om entreprenörsansvar ska börja gälla från 1 januari 2019. Lagförslaget har utsatts för omfattande kritik och i sista stund beslutade riksdagen att flytta fram tidpunkten för när lagen börjar gälla.
"Vår förhoppning är nu att lagen rivs upp efter valet innan den hinner träda i kraft", säger Anita Hagelin, chefsjurist på Plåt & Ventföretagen.

– Nya och små företag verksamma inom byggbranschen som av naturliga skäl inte kan uppvisa historik av god kreditvärdighet riskerar att i framtiden väljas bort och den nya lagen om entreprenörsansvar riskerar därför bli en av de mest småföretagarfientliga lagar som stiftats i modern tid, därför är lagen bekymmersam, det säger Anita Hagelin, chefsjurist på Plåt & Ventföretagen.

Lagen innebär att entreprenörer verksamma i byggbranschen kan tvingas betala underentreprenörers löneskulder. Entreprenörsansvaret gäller i första hand uppdragsgivaren, det vill säga den entreprenör som har anlitat det företag som inte betalar lön. Om uppdragsgivaren inte betalar eller inte kan nås ansvarar entreprenören högst upp i kedjan, huvudentreprenören.

– Lagen riskerar medföra en ökad administrativ börda och sämre affärsmässiga villkor för våra medlemsföretag och för alla företag verksamma inom byggbranschen. Att i framtiden anlita underentreprenörer innebär ökad risk eftersom ditt företag i praktiken går i borgen för de anlitade företagens löneskulder. Att införa liknande lagstiftning inom andra branscher skulle anses helt orimligt, men trots det väljer riksdagen att införa lagen för byggbranschen, fortsätter Anita Hagelin.

Det ursprungliga lagförslaget var avsett att börja gälla redan 1 augusti i år, men i sista stund blev regeringens förslag överröstat av en riksdagsmajoritet bestående av Allianspartierna och SD. Lagen kommer nu istället träda i kraft först den 1 januari 2019.

– Vi har skarpt kritiserat den nya lagen och vi är därför glada att riksdagen beslutade att flytta fram datumet för när lagen börjar gälla. Vår förhoppning är nu att lagen rivs upp efter valet innan den hinner träda i kraft, avslutar Anita Hagelin.

För mer information kontakta:

Anita Hagelin, chefsjurist och förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen, 08-762 75 97.

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.