Följ Plåt & Ventföretagen

"Alla material behövs i det moderna byggandet"

Pressmeddelande   •   Okt 27, 2017 14:22 CEST

Under ett panelsamtal på Stålbyggnadsdagen igår samlades representanter från byggmaterialen plåt, betong, trä och stål för att samtala om samverkan och gemensamma idéer för att uppnå ett hållbart byggande. ”Jag är väldigt nöjd med det konstruktiva samtalet och att vi enades om att alla material behövs i det moderna byggandet, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen, som initierade samtalet.

Få svenskar kan ha undgått att byggbranschen i Sverige går för högtryck och det ser ut att fortsätta i och med Boverkets senaste siffror om att det behövs 600 000 nya bostäder fram till 2025. Från både byggmaterialbranschen och politiken finns en önskan om att de nya byggprojekten ska genomföras på ett hållbart sätt ur ett materiellt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

Plåt & Ventföretagen tog därför initiativ till ett panelsamtal mellan förbundets vd Johan Lindström, Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong, Mikael Eliasson, direktör Svenskt Trä, och Björn Uppfeldt, vd MVR, på Stålbyggnadsdagen den 26 oktober. Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, var moderator.

För att uppnå ett hållbart byggande enades paneldeltagarna om att det är nödvändigt med ett funktionsbaserat regelverk, att främja utvecklingen av nya byggmaterial och innovationer samt att rätt material ska användas på rätt plats. Detta kan i sin tur bidra till att hitta nya samarbetsformer och synergieffekter som leder till hållbart byggande, något som var ambitionen med samtalet.

– Det är glädjande att vi trots våra olika synsätt delar samma ambition för byggandet och har flera gemensamma idéer om hur vi uppnår ett hållbart byggande, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen. 

Fem önskemål från paneldeltagarna för att uppnå ett hållbart byggande:

  • Funktionsbaserat regelverk utan krav från politiken på specifika byggmaterial
  • Öppna upp för innovationer
  • Material- och konkurrensneutralitet
  • Bidra med ökad kunskap hos beställarna
  • Industrialisera byggandet för att uppnå ökad effektivitet

För mer information kontakta:
Johan Lindström, vd och förbundsdirektör på Plåt & Ventföretagen, 08-762 75 90.
Tomas Skagerlind, kommunikationschef på Plåt & Ventföretagen, 08-762 75 92.

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.