Följ Plåt & Ventföretagen

Dom i AD: Förra årets konflikt var inget angrepp på föreningsrätten

Pressmeddelande   •   Apr 17, 2013 14:12 CEST

I dag, den 17 april, föll domen i den uppmärksammade rättprocess som Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) och VVS Företagen har drivit mot Byggnads i Arbetsdomstolen (AD). Domslutet innebär att PLR och VVS Företagen inte får gehör för sin uppfattning att föreningsrätten kränktes under strejken 2012.

Rättsprocessen inleddes då Byggnads för snart ett år sedan, under 2012 års avtalsförhandlingar, plötsligt lade ett varsel som senare resulterade i en fem veckor lång strejk som slog hårt mot medlemsföretagen i PLR och VVS Företagen. På grund av strejken stämde PLR och VVS Företagen Byggnads eftersom de båda förbunden ansåg att Byggnads använde konfliktvapen direkt riktade mot sådana medlemsföretag som är aktiva i respektive arbetsgivarorganisations styrelser och förhandlingsdelegationer.

– Det är tråkigt och också oroväckande att AD inte satt en tydlig gräns för att skydda arbetsgivarorganisationernas föreningsrätt. Byggnads gick tveklöst över gränsen då de på ett så tydligt sätt valde ut företag som är aktiva i respektive arbetsgivareorganisations styrelser och förhandlingsdelegationer, säger Henrik Boman, chefsjurist PLR.

Trots att endast två procent av medlemsföretagen var representerade i förbundens styrelser eller förhandlingsdelegationer så ansåg ändå Byggnads att dessa företag var representativa för hela branschen.

– Vi är naturligtvis mycket besvikna att AD har kommit fram till detta beslut. Vi måste nu noggrant överväga hur vi i fortsättningen skall kunna skydda våra företag så att de tryggt kan fortsätta att organisera sig i våra styrelser och förhandlingsdelegationer. I förlängningen kan detta innebära krav på lagförändring, säger Thomas Dahlberg, vd PLR.

För mer information kontakta:

Thomas Dahlberg, vd Plåtslageriernas Riksförbund, 08 - 762 75 98
Henrik Boman, chefsjurist Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 75 97

Entreprenörföretagen ägs av Plåtslageriernas Riksförbund och samlar 900 svenska företag i tre branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation och Stål & Lättbyggnad.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.