Följ Plåt & Ventföretagen

Entreprenörföretagen ansvarar för nya förenklade rekommendationer för imkanaler

Pressmeddelande   •   Jun 17, 2015 11:06 CEST

Ventilationsbranschen, med Entreprenörföretagen och Skorstensfejaremästares Riksförbund i spetsen, lanserar i dag ny och mer lättillgänglig information för imkanaler i storkök. Branschrekommendationen ”Imkanal 2012:2” är tänkt att användas för att öka brandsäkerheten vid nybyggnad och ombyggnad av lokaler som är avsedda för matlagning.

Imkanaler kallas de ventilationskanaler som används när man suger ut frånluft (stekos) från storkök. Matfett som då hamnar i kanalerna utgör en ökad brandrisk och i flera fall har det hänt att brand har spritt sig vidare i byggnader via imkanalerna. Tydliga riktlinjer för hur köksventilationen ska vara utförd är därför av största vikt. Branschrekommendationen ”Imkanal 2012:2” vänder sig till byggherrar, restaurangägare, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och andra som kan ha inflytande på imkanalers utformning.

– I den nya ombearbetade versionen, ”Imkanal 2012:2”, är grundkraven fortfarande desamma men innehållet har flyttats om och sammanförts för att uppnå en mer lättläst struktur. Skriften är mer användarvänlig och det har tillkommit förklarande ”att tänka på-texter” samt en översiktstabell som är tänkt att underlätta och ge en snabb kontroll av de villkor och krav som gäller, säger Annika Brännmark, som är ansvarig för branschutveckling på Entreprenörföretagen.

– Dessutom har vi gjort om webbplatsen så att det blir enklare att hitta den information man söker. Allt detta tror vi kommer att förenkla användandet mycket!

– Imkanalrekommendationerna har anammats av branschen och används nog i stort sett överallt där man installerar eller bygger om i ett restaurangkök. Vi har fått mycket positiv respons från dem som har använt den. De enda klagomål vi har fått är att den var svår att läsa och att det var svårt att hitta alla regler som gällde för enskilda objekt, vilket vi nu alltså har åtgärdat, säger Johan Lindström, vd Entreprenörföretagen.

Imkanalrekommendationerna har tagits fram gemensamt av Entreprenörföretagen, Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, Brandskyddsföreningen Sverige, Lindab, Fläkt Woods, Hallströms Verkstäder, Profiduct, Svensk Ventilation, Paroc samt Fluetec.
Läs mer på www.imkanal.se

Behöver du ytterligare information kontakta:
Annika Brännmark, ansvarig branschutveckling Entreprenörföretagen, 0470 74 84 31
Tomas Skagerlind, kommunikationsansvarig Entreprenörföretagen, 070 537 74 47

Entreprenörföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för plåt- och ventilationsföretag. Våra medlemsföretag bygger Sverige!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.