Följ Plåt & Ventföretagen

EuroSkills 2018 - Plåtslagaren Alva Seelje tävlar om EM-medaljerna

Pressmeddelande   •   Sep 25, 2018 08:36 CEST

24-åriga plåtslagaren Alva Seljee representerar Sverige när unga hantverkstalanger från ett 30-tal länder kommer att visa upp sina färdigheter i olika hantverksgrenar under Euroskills i Budapest.

På onsdag, den 26 oktober inleds Euroskills (Yrkes-EM) i Budapest. Alva Seejle från medlemsföretaget Er-Jill Byggnadsplåt AB i Göteborg, har fått det ärofyllda uppdraget att representera Sverige i byggnadsplåtslageri.

Den 26 till 28 september samlas ungdomar från hela Europa i Budapest för att tävla om EM-titlar i yrkesskicklighet i en rad olika yrken. 24-åriga Alva Seljee är Sveriges plåtslagarhopp när unga talanger från ett trettiotal länder kommer att visa upp sina färdigheter i olika yrkesgrenar, och byggnadsplåtslageri är alltså en av dessa.

Efter att det för ett år sedan blev klart att Alva ska delta i Sveriges yrkeslandslag som byggnadsplåtslagare, har hon tränat hårt.

– Det gäller att träna så mycket som möjligt i förväg, för det kommer att vara en extrem tidspress. Vi vet att vi tävlar i aluminium, så det jag kan göra nu är att utföra momenten så många gånger jag kan, fortare och snyggare för varje gång. Men en tredjedel av tävlingsuppgiften är okänd så det gäller att ligga i framkant och tänka på vilka utmaningar som kan dyka upp, säger hon.

Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt, är Alvas chef. Han hade tidigt upptäckt Alvas talang för yrket, så när Plåt & Ventföretagen föreslog att hon skulle representera Sverige i byggnadsplåtslageri, tyckte han att det var en utmärkt idé.

– Alva har en bra finish på saker hon gör och ett gott öga för detaljer. Hur hon placerar sig i Euroskills är omöjligt att säga, det beror på dagsformen i en tävling som är mentalt påfrestande och där marginalerna är små. Men jag hoppas så klart att hon ska klara det så bra som möjligt, säger Daniel som inte bara är handledare för Alva, utan dessutom ingår i domarteamet för plåtslageri på Euroskills.

Alva Seelje är medveten om att hon är en av få kvinnor i plåtslageriyrket, men tänker inte på sin könstillhörighet som något som påverkar hennes möjligheter i Euroskills.

– Det är helt uppenbart få tjejer i branschen, men jag tävlar framförallt för att jag är en duktig plåtslagare och jag kommer att möta hårt motstånd eftersom det är duktiga personer jag tävlar mot, säger Alva.

– Det är egentligen en ganska galen sak, som kommer bli ett minne för livet. För mig handlar det om att uppleva något spännande och få möjlighet att utvecklas. Jag tror att det kommer att gå bra för mig, för jag övar mycket och vill verkligen lyckas, men jag blir nöjd oavsett placering. Det viktiga är att jag kommer att bli en bättre plåtis av att ha pushat mig själv.

LITE MER OM ALVA
Alva Seelje blev färdig byggnadsplåtslagare i februari 2018, vilket betyder att hon i praktiken har jobbat närmare tre år i yrket. Hennes starkaste sidor är en stor noggrannhet, att hon är duktig på småsaker, på detaljer och svåra moment. Hon valde yrket, som hon tycker är jätteroligt, eftersom hennes mamma tipsade henne om att det är stor brist på plåtslagare.

FAKTA – EUROSKILLS 2018
EuroSkills, eller Yrkes-EM, är Europas största tävling i yrkesskicklighet och syftet med evenemanget är att visa yrkesutbildningens möjligheter till arbete, eget företagande, fortsatta studier och individuell utveckling. Målgruppen är grundskoleelever i årskurs 7-9, gymnasieelever i årskurs 1, unga arbetssökande, föräldrar samt skolpersonal.
LÄS MER: www.euroskills2018.com


Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.