Följ Plåt & Ventföretagen

”Familjelivet fixar man utan ATK”

Pressmeddelande   •   Maj 04, 2012 10:21 CEST

ATK eller så kallad arbetstidsförkortning, tas inte ut per timme. Det visar den undersökning som Plåtslageriernas riksförbund (PLR) och VVS Företagen har gjort bland sina medlemsföretag. ATK tas istället ut som hela semesterdagar i samband med jul och andra helger. Trots detta kräver Byggnads utökad ATK för att få ytterligare semestertid för sina medlemmar. Får inte Byggnads igenom detta krav tvingas ytterligare cirka 800 VVS-montörer och plåtslagare ut i strejk den 11 och 16 maj.

Byggnads har redan en arbetstidsförkortning på 33 timmar om året och varje timme i arbetstidsförkortning är väldigt kostsam för företagen.

- Vi ser det som en ren lyxstrejk. Byggnads vill få oss att tro att arbetstidsförkortningen skulle vara en nödvändighet för att deras medlemmar ska få ihop ett vardagsschema. Men det stämmer absolut inte, eftersom ATK uteslutande används som extra semesterdagar, förklarar Henrik Boman, förhandlingschef på Plåtslageriernas Riksförbund.

Byggnads kräver bland annat arbetstidsförkortning (ATK) med ytterligare sju timmar per år, eftersom de anser att kortare arbetstid är nödvändigt för att de anslutna bland annat ska kunna hämta och lämna på dagis. Men det här är ett argument som inte stämmer med verkligheten.
Plåtslageriernas riksförbund och VVS Företagen har gjort en undersökning bland ett 50-tal medlemsföretag som visar att inga medarbetare tagit ut ATK ut per timme.

Leif Pettersson, vd i Haga Plåt - ett av de företag som är drabbade av strejken - berättar:
- På våra företag, varken i Umeå eller i Stockholm, har aldrig någon tagit ut ATK på timbasis för att hämta och lämna på dagis säger han. Vi kommer istället överens och lägger ut dagarna på klämdagar och i samband med jul, påsk eller andra ledigheter för att det skall bli så bra som möjligt för alla.

Catrin Elgemark, vd i Sjöbo Plåt, har samma erfarenhet:
- Här har ATK aldrig tagits ut per timme. Våra anställda tar ut hela dagar i samband med klämdagar vid till exempel jul och nyår. Jag har aldrig hört talas om att någon tar ut ATK i samband med hämtning eller lämning på dagis. ATK är som extra semesterdagar och har inget att göra med familjelivet. Det fixar man ändå, säger Catrin, vd Sjöbo Plåt.

Den nu pågående konflikten innebär stora kostnader för de drabbade företagen. Redan nu beräknas strejken kosta plåt- och VVS-företagen cirka fem miljoner kronor om dagen.

För mer information kontakta:
Henrik Boman, förhandlingschef Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 75 97
Robert Jakobsson, förhandlingschef VVS Företagen, 08-762 75 32

Entreprenörföretagen är servicebolaget som i dag samlar 1.300 svenska företag i fyra bransch-föreningar; Byggnadsplåt, Ventilation, Stål & Lättbyggnad och Mekanik. Entreprenörföretagen är en gemensam satsning från Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, MVR.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.