Följ Plåt & Ventföretagen

Här är årets finalister i "SM för unga plåtslagare".

Pressmeddelande   •   Feb 16, 2018 13:51 CET

I år är det plåtslagarelever från Hudiksvall, Uppsala, Karlstad, Norrköping, Linköping och Växjö, som tävlar om SM-guldet i plåtslageri. Finalen går av stapeln fredagen den 27 april, på Yrkes-SM i Uppsala.

Uttagningstävlingarna genomfördes på landets gymnasieskolor under vecka 4. Tävlingen bestod i att utföra ett avancerat plåtslageriarbete, vilket testade de tävlandes material- och teknikkunskap liksom problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Tävlingsuppgiften utfördes i lackerad förzinkad stålplåt och bestod av en låda med skjutbart lock i vilket en kon skulle ifalsas.

Juryn granskade tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. 24 bidrag kvalificerades sig till bedömning av den centrala juryn, som nu har sållat ut årets 6 finalister.

De elever som lyckades bäst med uppdraget och därmed har tagit sig till final i ”SM för unga plåtslagare 2018” är:

Lucas Svensson, Bromangymnasiet, Hudiksvall
Robin Persson, Uppsala Yrkesgymnasium, Uppsala
John Bajer, Nobelgymnasiet, Karlstad
Ludwig Uhrbom, Ebersteinska gymnasiet, Norrköping
Gustav Mattsson, Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping
Ludwig Berg, Kungsmadskolan, Växjö, (studerar i Katrineholm)

"SM för unga plåtslagare” är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Mer information samt fler pressbilder finns på PVF:s pressida på Mynewsdesk

SM-final på Yrkes-SM
Finalen genomförs på Yrkes-SM i Uppsala den 27 april. Över 22 000 ungdomar besökte Yrkes-SM i Malmö för två år sedan och i år hoppas man på lika stor uppslutning. Besökarna får bland annat uppleva när Sveriges bästa unga plåtslagare gör upp om medaljerna. I plåtslagarmontern bjuds det också på flera prova-på-aktiviteter. För den som inte kan ta sig till Uppsala och uppleva tävlingen på plats, kommer löpande uppdateringar ske på facebook.com/bliplatslagare, smup.se och platslagare.nu liksom via #bliplåtslagare och @bliplatslagare på Instagram.

Bli plåtslagare – ett framtidsyrke!
SM för unga plåtslagare är ett återkommande inslag i arbetet med att skapa uppmärksamhet kring ett verkligt framtidsyrke. Det finns ett mycket stort behov av utbildade byggnadsplåtslagare runt om i hela landet. Yrket är fritt och kreativt och kräver god problemlösningsförmåga. Efter några års arbetserfarenhet, avlagt yrkesprov och yrkesbevis har plåtslagaren en snittlön runt 33 600 kr i månaden.

För mer information:
Therese Berganäs, PVF Yrke & Utbildning, 070-568 73 66
Niklas Angelöf, PVF Yrke & Utbildning, 070-328 19 65

Tävlingens huvudsponsorer är Bevego och Plannja.

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://entreprenoerfoeretagen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.