Följ Plåt & Ventföretagen

Konflikten trappas upp

Pressmeddelande   •   Maj 11, 2012 18:04 CEST

Arbetsdomstolen avslog i dag den stämningsansökan Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och VVS Företagen gemensamt lämnade in förra veckan. Samtidigt passar Byggnads på att trappa upp konflikten, vilket är ett tydligt bevis på att de inte har för avsikt att återvända till förhandlingsbordet.

I går varslade PLR om lockout för 83 bolag. En lockout som träder i kraft den 23 maj klockan 06.00. I dag svarade facket genom att lägga ett spegelvarsel där de anställda som omfattas av PLR:s lockout, varslas om strejk från den 24 maj klockan 06:00 samt ytterligare utökade stridsåtgärder mot nya medlemsföretag. Detta innebär att ännu fler företag dras in och drabbas av den konflikt som Byggnads påbörjade för över tre veckor sedan.
- Medan vi väntar vid förhandlingsbordet trappar Byggnads upp konflikten genom att fortsätta kränka föreningsfriheten. Det här är signaler som verkligen inte gynnar vår branschs utveckling och definitivt inte unga människors bild av den. Dessutom medför det stora ekonomiska kostnader för företagen som redan går på knäna för att klara sig igenom tuffa ekonomiska år, säger Henrik Boman, PLR:s förhandlingschef.

Sedan tidigare strejkar omkring 800 plåtslagare och VVS-montörer. Byggnads andra varsel från mitten av förra veckan omfattade ytterligare 900. Den 9 maj kom ännu ett varsel som berör 850 personer på 14 bolag och som inleds den 22 maj.
När lockouten träder i kraft kommer denna av Byggnads påbörjade konflikt, innefatta cirka 3 500 personer inom våra fem kollektivområden.

- Hotet mot kollektivavtalen kommer tydligen inte längre från EU utan från ett av de stora LO-facken. Är detta sanktionerat från LO:s ledning eller tar Byggnads tillfället i akt nu innan LO har en ny och mer kraftfull ledning på plats?, undrar Thomas Dahlberg, vd Plåtslageriernas Riksförbund.
- Om Byggnads istället hade använt sin energi till att i samförstånd utveckla vår bransch skulle vi tillsammans kunna åstadkomma mycket. Men vi har inte längre något förtroende för Byggnads. Det samförstånd vi har upplevt under flera år har under några få veckor totalt raserats.


För mer information angående lockouten kontakta:
Henrik Boman, chefsjurist och förhandlingschef, Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 75 97
Thomas Dahlberg, vd Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 75 98

Entreprenörföretagen är servicebolaget som i dag samlar 1.300 svenska företag i fyra bransch-föreningar; Byggnadsplåt, Ventilation, Stål & Lättbyggnad och Mekanik. Entreprenörföretagen är en gemensam satsning från Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, MVR.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.