Följ Plåt & Ventföretagen

Kreativa arkitekturstudenter bidrar till Nya ögon på STÅL – Vinnare utsedd bland de 41 tävlingsbidragen!

Pressmeddelande   •   Jan 26, 2012 14:24 CET

Juryn har beslutat att tilldela första pris till förslaget GRUVAN inlämnat av Jonas Berg och Benjamin Holmström, studerande vid Chalmers Arkitektur. Utöver prissumman på 20.000 kr kommer Jonas och Benjamin att få se sitt vinnande besökscafé i stål byggas upp på Entrétorget vid Nordbygg 2012.

Prisutdelning kommer att ske torsdagen den 22/3 kl. 16.30 på Nordbygg.

Juryn har även gett hedersomnämnande till sex bidrag bestående av:

 • Coil – Jonna Berg och Emma Svanström, Chalmers
 • Framing – Lukas Malm och Beatrice Eckord, LTH
 • Steel Weave – Chingis Ruth och Joakim Wadenholm, KTH
 • Stål for all – Michael Ghersetti Fabiansson och Gizella Puskas, Chalmers
 • Ståläng – Saga Karlsson och Anna Wrener, Chalmers
 • Svalan – Helena Rengemo och Lowa Sund, Chalmers

Fakta om tävlingen:
Entreprenörföretagen och Stålbyggnadsinstitutet (SBI) i samarbete med Svenska Teknik & Designföretagen och Stockholmsmässan inbjöd i september 2011 till en arkitekttävling för studenter om utformningen av ett besökscafé vid Nordbygg 2012. Tävlingen arrangerades i samråd med Sveriges Arkitekter.

Tävlingen var öppen för arkitekt­urstudenter inskrivna vid KTH Arkitektur, LTH Arkitektur, Chalmers Arkitektur, Umeå Universitet Arkitektur, Konstfack och HDK Göteborg.  

Tävlingens syfte var att få fram förslag till utformning av café och mötesplats som också er­bjuder en informationspunkt för Entreprenörföretagen och Stålbyggnadsinstitutet. Aktiviteten syftar till att för arkitekturstudenter skapa ökad kännedom om materialet stål, stålprodukter samt stålbyggande. Under hösten 2011 har materialkunskapsdagar genomförts på fyra av landets arkitekthögskolor.

Tävlingsuppgiften var att skapa ett nytänkt, spänstigt, spännande och gärna oväntat möte med stål, uttryckt i en fungerande cafémiljö på Nordbygg 2012 i Stockholm. Förslaget ska visa stålets många möjligheter och goda egenskaper och samtidigt ge en upplevelse för besökaren.

Vid tävlingstidens utgång den 1 december 2011 hade 41 godkända förslag lämnats in och det har varit otroligt inspirerande för juryn att ta del av så många kreativa idéer. Bidragen visar en stor bredd och innovation när det gäller nya och oväntade sätt att använda stål.

Förslagen har bedömts utifrån innovationshöjd, arkitektonisk gestaltning, funktion samt genomförbarhet av en jury bestående av:

 • Lars Svedje, vVD, Entreprenörföretagen
 • Björn Uppfeldt, VD, Stålbyggnadsinstitutet
 • Saga Hellberg, Projektledare, Svenska Teknik&Designföretagen
 • Peter Söderberg, Projektledare Stockholmsmässan/Nordbygg
 • Helena Glantz, Arkitekt SAR/MSA utsedd av Sveriges Arkitekter

Juryns sekreterare har varit Claes Larsson, Arkitekt SAR/MSA, Sveriges Arkitekter och tävlingsfunktionär Lisa Udd, Entreprenörföretagen.

Mer information:
Samtliga 41 tävlingsbidrag samt juryutlåtande finns på http://www.arkitekt.se/s69392

Bilder och bildtexter:
Bild 2034 – Jonas Berg och Benjamin Holmström
Bild 28 GRUVAN – Vinnande bidrag Nya ögon på STÅL
Bild 2040 – Första mötet med vinnare, konstruktörer och utförare.
Bild 2024 – Delar av juryn under ett av sina många givande möten.

Kontaktperson:
Lisa Udd, Entreprenörföretagen, 08-762 75 87, lisa.udd@entreprenorforetagen.se

Entreprenörföretagen är servicebolaget som idag samlar 1.300 svenska företag i fyra branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation, Stål & Lättbyggnad och Mekanik.
Entreprenörföretagen är en gemensam satsning från Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, MVR.

Stålbyggnadsinstitutet (SBI) är en fristående organisation finansierad genom Stiftelsen Svensk Stål­byggnadsforskning, industrin samt nationella och internationella forskningsfinansiärer. SBI har en unik ställning med förankring i såväl stålbyggnadsindustrin som i universitetsvärlden och bidrar till att öka kunskapen om stålets användningsmöjligheter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.