Följ Plåt & Ventföretagen

Licensierade takskottare minskar takskadorna

Pressmeddelande   •   Okt 17, 2018 08:00 CEST

Säker takskottning i Umeå. Fotograf: Mikael Lundgren

Termometern må visa varmare temperaturer än vad som är vanligt i oktober, men trots det står vintern för dörren och med den kommer snön. Fastighetsägare bör redan nu säkerställa att de har avtal med en entreprenör som kan utföra takskottningen. ”Entreprenören bör vara licensierad enligt Skotta säkert då har de kunskap om säkerhetsarbetet vid takskottning och hur de ska arbeta för att undvika skador på person och egendom”, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen lanserade licensutbildningen Skotta säkert 2012 och sedan dess har 7 500 takskottare licenserats. Nytt för i år är att utbildningen genomförs digitalt via webben. Webbutbildningen består av en kurs och ett kunskapsprov. Vid godkänt resultat på provet blir kursdeltagaren licensierad takskottare. Tidigare var en medarbetare på företagen tvungen att utbilda sig till handledare för att i sin tur kunna utbilda sina kollegor till takskottare.

– Genom att digitalisera utbildningen blir det en enklare och mer tidseffektiv process för företagen och de behöver dessutom inte utbilda handledare. Dessutom är det ett mer miljövänligt förfarande att genomföra utbildningen digitalt, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen.

Plåt & Ventföretagen tog initiativ till Skotta säkert tillsammans med försäkringsförmedlaren Säkra Stenstaden och ett antal försäkringsbolag. Målet var att minska skadorna på person och egendom vid takskottning och en nollvision infördes. Innan Skotta säkert uppstod det skador på fastigheter, egendom och person i samband med takskottning för miljontals kronor varje år.

– När vi lanserade projektet Skotta säkert för sju år sedan var målet att undvika samtliga skador som uppkom på grund av snöskottning. Nu har vi lyckats. Vi riktar därför en stor eloge till alla som har genomfört utbildningen, säger Martina Jonaeson på Säkra Stenstaden.

Genom Skotta säkert får de licensierade takskottarna ett helhetstänk vid takskottningen där de lär sig att använda rätt säkerhetsutrustning och skottningsverktyg på taket, rutiner för att spärra av området nedanför taket och att ta hänsyn till egendom som kan ta skada av fallande is och snö.

Ett annat viktigt skäl till att anlita licensierade takskottare är att de flesta försäkringsbolag ställer krav på att takskottarna ska vara licensierade för att försäkringen för fastigheten ska gälla.

För mer information kontakta:
Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen, 08-762 75 90.
Tomas Skagerlind, kommunikationschef på Plåt & Ventföretagen, 08-762 75 92.
Martina Jonaeson, vd/försäkringsförmedlare på Säkra Stenstaden, 070-10 98 007.

Läs mer om Skotta säkert och se en lista över de licenserade företagen här.

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.