Följ Plåt & Ventföretagen

Lockout och ytterligare varsel - nu strejkar totalt 450

Pressmeddelande   •   Maj 23, 2012 11:59 CEST

I dag den 23 maj genomför Plåtslageriernas Riksförbund en lockout. 83 företag och 900 medarbetare berörs. 

- För att skapa konkurrensneutralitet för våra medlemsföretag som har drabbats av Byggnads strejk tvingas vi genomföra en lockout. Konflikten skulle annars slå oproportionerligt mot några företag, säger Henrik Boman, chefsjurist Plåtslageriernas Riksförbund.

Sedan den 25 april strejkar Byggnads medlemmar på medlemsföretag inom Plåtslageriernas Riksförbund och VVS Företagen. Med lockouten berörs nu 4 500 medarbetare. I morgon den 24 maj träder Byggnads spegelvarsel i kraft och ytterligare 300 medarbetare berörs. 

PLR och VVS Företagen träffade Byggnads den 21 maj och den 22 maj medlarna. Diskussioner har förts om fortsatta förhandlingar. Nytt möte med medlarna är planerat i dag, den 23 maj, klockan 13.30. 


- Förhandlingarna är dock inte enkla på grund av Byggnads ultimata krav. Branschens produktivitet skulle drabbas hårt krav med ökade lärlingslöner på 30 procent och en utökad arbetstidsförkortning på ytterligare sju timmar, säger Roine Kristianson, vd på VVS Företagen. 


Kostnaderna för branschen och för samhället uppgår nu till 30 miljoner per dag för att ett fack kräver utökade förmåner till en yrkesgrupp som redan har bra villkor. Kraven kommer att påverka möjligheterna att få plåtslageri och VVS-tjänster utförda samt i förlängningen påverka anställningstryggheten negativt.- Byggnads förhandlar inte sina krav. De har helt klart bestämt sig vad de ska ha igenom till varje pris. Kostnaden för våra medlemsföretag och för samhället är oförsvarligt höga. Vi sa redan den 24 april ja till det bud medlarna presenterad, säger Thomas Dahlberg, vd Plåtslageriernas Riksförbund.

För mer information:

Thomas Dahlberg, vd Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 75 98

Henrik Boman, chefsjurist Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 75 97
Roine Kristianson, vd VVS Företagen, 08-762 75 50

Robert Jakobsson, förhandlingschef VVS Företagen, 08-762 75 32


Entreprenörföretagen är servicebolaget som i dag samlar 1.300 svenska företag i fyra branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation, Stål & Lättbyggnad och Mekanik. Entreprenörföretagen är en gemensam satsning från Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, MVR.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.