Följ Plåt & Ventföretagen

”Plåt är optimalt för återbruk och återvinning”

Pressmeddelande   •   Okt 26, 2018 14:40 CEST

Igår, den 25 oktober, ägde den årliga Stålbyggnadsdagen rum i Malmö. Under dagen höll Plåt & Ventföretagen ett seminarium om plåtens hållbarhet och hur den kan användas för återbruk och återvinning. ”Med seminariet ville vi belysa plåtens förträfflighet som byggmaterial, i synnerhet när det kommer till återbruk och återvinning”, säger Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen.

Under seminariet ”Vad är Extra lång hållbarhet?” lyftes plåtens hållbara förmågor fram genom olika exempel samt hur man kan arbeta med återbruk. På seminariet deltog Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen, Peter Edlund, vd Weatherproof Family och Maria Ahlm, projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet. Tomas Skagerlind, kommunikationschef Plåt & Ventföretagen, var moderator.

Johan Lindström inledde seminariet med att berätta om föreningen Svensk Byggplåt och deras kampanj ”Extra lång hållbarhet”. Syftet med kampanjen är att belysa plåtens hållbarhet genom att den har 100 års beständighet, 100 % återvinningsbarhet och över 100 sätt att återbruka.

– Plåt är ett utmärkt byggmaterial som dessutom enkelt kan återbrukas och användas igen och igen. För många av våra medlemmar är det självklart att arbeta med återbruk och återvinning. Nu är nästa steg att fler inom byggbranschen får upp ögonen för fördelarna med framför allt återbruk, både ur ett ekonomiskt och hållbarhetsmässigt perspektiv, säger Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen och ordförande i Svensk Byggplåt.

För att få djupare inblick i återbruk deltog Maria Ahlm, projektledare och expert på digitalisering, spårbarhet och byggavfall på IVL Svenska Miljöinstitutet. Hon berättade om deras forskningsprojekt och plattformen ”Centrum för cirkulärt byggande” som handlar om återbruk av kontorsmiljöer. Under sitt framförande uppmuntrade hon publiken att inspireras av forskningsprojektet för att återbruka plåt och andra byggmaterial.

Seminariet avslutades med att Peter Edlund, vd på medlemsföretaget Weatherproof Family, berättade om hur de aktivt arbetar för att öka hållbarheten i deras projekt och arbetssätt. De har bland annat utvecklat ett fasadsystem som passar utmärkt för att återbruka plåt och ett digitalt verktyg som de använder för att minska spillet i deras produktion.

Medverkande i seminariet:
- Maria Ahlm, projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet
- Peter Edlund, vd Weatherproof Family
- Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen och ordförande Svensk Byggplåt

För mer information kontakta:
Johan Lindström, vd och förbundsdirektör på Plåt & Ventföretagen, 08-762 75 90.
Tomas Skagerlind, kommunikationschef på Plåt & Ventföretagen, 08-762 75 92.

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.