Följ Plåt & Ventföretagen

PLÅTPRISET 2018 till White arkitekter för Humanistiska teatern

Pressmeddelande   •   Mar 09, 2018 15:54 CET

White arkitekter tilldelades PLÅTPRISET 2018 för Humanistiska Teatern i Uppsala.

Igår, den 8 mars, arrangerades arkitekturdagen PLÅT18 för elfte året i följd. På Slagthuset i Malmö samlades bjöds Skånes arkitekter på materialutställning och inspirerande föreläsningar om hållbara och innovativa metallfasader. För åttonde året delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET. Det gick till White arkitekter för Humanistiska Teatern.

PLÅTPRISET delas ut av PLÅT-seminariet* och tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

PLÅTPRISET 2018 tilldelas White arkitekter för Humanistiska Teatern i Uppsala. Juryn imponerades bland annat av den utsmyckade fasaden som berättar om både innehåll och platsens historia. Plåtarbetet på Humanistiska Teatern är gjort av LW AB, ett medlemsföretag i Plåt & Ventföretagen.

Juryns motivering:
PLÅTPRISET 2018 tilldelas en byggnad vars fasad har givits ett mångfacetterat uttryck. Med ett framåtlutat och transparant yttre, tillåts visionen om det öppna och goda samtalet arbeta sig inifrån och ut. Metallens konstnärliga bearbetning i samverkan med ett tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning, maximerar effekten av materialet. Det ger byggnaden ett självständigt och teatraliskt uttryck, både i förhållande till sin omgivning och för sig själv. De historiska kopplingarna till staden och den digitala öppenhet mot världen, fulländar byggnaden som en ny samlingspunkt och symbol för humanistisk nyfikenhet.

Vinnarna får förutom äran, motta ett unikt pris skapat av den internationellt erkända metallkonstnären Marie Louise Kold.

Arkitekt: White arkitekter
Hyresgäst: Uppsala universitet
Byggherre: Akademiska Hus
Entreprenör: NCC Construction Sverige
Metallfasad: Perforerad, guldlackerad aluminium
Plåtslagare: LW AB 

Förutom det vinnande projektet, var följande fyra svenska projekt nominerade:

Långbrodalsskolan, Älvsjö, Niras Arkitekter
Solar Egg, ursprung Kiruna, Bigert & Bergström
Etaget, Stockholm, Kjellander Sjöberg
Zenhusen, Stockholm, C.F. Møller

*PLÅT-seminariet är ett samarbete mellan några av plåtbranschens ledande företag; Plåt & Ventföretagen, Rheinzink, Bevego, Plannja, Aurubis, Heco, Paroc, SSAB och Ruukki.

Om Plåtpriset:
PLÅTPRISET är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen utdelas en gång per år i samband med PLÅT-seminariet.

Läs mer om Plåt18 här.

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.