Följ Plåt & Ventföretagen

Plåtslageriernas Riksförbund tvingas till konflikt

Pressmeddelande   •   Apr 24, 2012 18:50 CEST

Den 13 april sa Byggnads upp Plåtslageriernas Riksförbunds och VVS Företagens fem olika kollektivavtal samt varslade om stridsåtgärder på ett antal angivna företag. Den 24 april sa Byggnads nej till medlarnas hemställan. Arbetsgivarna var däremot beredda att acceptera medlarnas hemställan.

Trots att förhandlingar har pågått i god anda och arbetsgivarna har försökt att tillmötesgå Byggnads rigida hållning i frågorna om arbetstidsförkortningen, beordringsrätten vid beredskap och övertid samt turordningen så har parterna ändå inte kommit överens. Därför träder nu strejken i kraft onsdagen den 25 april klockan 06.00.

- Vi är verkligen förvånande över Byggnads stridsåtgärder, eftersom vi tidigare har haft ett samförstånd när det gäller avtalsförhandlingar. Därför är det nu första gången på över 20 år som vi har konflikt på våra avtalsområden, säger Roine Kristianson, vd på VVS Företagen.

- Det här innebär att våra medlemsföretag förhindras att leverera viktiga samhällsfunktioner. Våra medlemsföretag hotas av omfattande produktionsstörningar i en vikande konjunktur. Detta försvårar för företagen att behålla sina uppdrag, och sin konkurrenskraft och därmed sina medarbetare, säger Thomas Dahlberg, vd på Plåtslageriernas Riksförbund.

- Konflikten äventyrar lönsamheten för ägarledda småföretag och därmed även anställningstryggheten för medarbetarna. Den innebär också stor inverkan på dessa företag som redan verkar under hård konkurrens och i en vikande konjunktur, säger Henrik Boman, förhandlingschef på Plåtslageriernas Riksförbund.

- Konflikten innebär en urholkning av respekten för kollektivavtalen. Snedvridningen i konfliktåtgärderna, till arbetstagarsidans fördel, kommer i förlängningen att leda till att intresset att teckna kollektivavtal minskar, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef på VVS Företagen.

För mer information:
Roine Kristianson, vd VVS Företagen, Tel: 08 762 75 50
Thomas Dahlberg, vd Plåtslageriernas Riksförbund, Tel: 08 762 75 98
Robert Jakobsson, förhandlingschef VVS Företagen, Tel: 08 762 75 32
Henrik Boman, förhandlingschef Plåtslageriernas Riksförbund, Tel: 08 762 75 97

Entreprenörföretagen är servicebolaget som idag samlar 1.300 svenska företag i fyra bransch-föreningar; Byggnadsplåt, Ventilation, Stål & Lättbyggnad och Mekanik. Entreprenörföretagen är en gemensam satsning från Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, MVR.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.