Följ Plåt & Ventföretagen

Plåtslageriernas Riksförbund vill se flexibel lönesättning

Pressmeddelande   •   Apr 26, 2012 00:04 CEST

Den 25 april tog Byggnads ut 1 200 medarbetare på 14 plåtslageri- och VVS-företag i strejk. Den konflikt som Byggnads nu sätter de företag som är medlemmar i Plåtslageriernas Riksförbund, slår hårt och kommer inte att på sikt uppfylla de mål som Byggnads anser sig vilja nå. De medlemmar som Byggnads har tagit ut i strejk tillhör en yrkeskategori som är bland de högst betalda inom LO-kollektivet. I relation till andra yrkesgrupper som har betydligt lägre löner måste det kännas som ett hån när en välbetald mansdominerad yrkeskår använder konflikt för att nå sina mål.
 
Byggnads anger som skäl att arbetsgivarna, inte har velat förhandla frågor som arbetstidsförkortning och lärlingslöner. Dessa frågor avfärdades innan varslet kom den 13 april, varför de inte heller fanns med i medlarnas hemställan. En förlängning av arbetstidsförkortningen innebär stora kostnader för företagen. Byggnads verkar inte förstå att företagen och deras medarbetare skapar sina löner genom att producera varor och tjänster som kunderna efterfrågar. En minskad produktion slår hårt mot företagens lönsamhet och därmed medarbetarnas anställningstrygghet.
 
- Våra medlemsföretag arbetar hårt för att skapa en bra relation till sina medarbetare. Goda relationer är en förutsättning att driva ett modernt företag. Byggnads agerande med konflikt hjälper inte att visa att plåtslageri- och VVS-branscherna är branscher som varje dag har stor betydelse för människors livskvalitet och som arbetar hårt att upplevas som attraktiva branscher för unga människor att skapa sig karriärer inom, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef VVS Företagen.
 
- Vi är övertygade om att allt för höga lärlingslöner inte underlättar för unga människor att ta sig in i våra branscher. Vi behöver istället hitta en större flexibilitet i lönesättningen där varje individs vilja, kompetens och initiativ premieras. Detta skapar den anställningstrygghet som Byggnads eftersträvar och kommer att attrahera och utveckla medarbetare som kan vara med och, driva våra branscher framåt, säger Henrik Boman, förhandlingschef Plåtslageriernas Riksförbund.
 
- Det är inte heller frågan om en grupp som har låga ingångslöner. Lärlingar får två års betald utbildning var efter de enligt våra kollektivavtal avlönas som yrkesarbetare. De flesta andra yrkeskategorier lånar till sina utbildningar varefter de inte är garanterade de ingångslöner medarbetarna i våra medlemsföretag har. Vi är stolta över medarbetarna i våra medlemsföretag och tycker att duktiga och kompetenta medarbetare ska ha bra betalt om de också bidrar med sin produktivitet och yrkesskicklighet, säger Robert Jakobsson.
 
För mer information:
Robert  Jakobsson, Förhandlingschef VVS Företagen, Tel: 08 762 75 32
Henrik Boman, Förhandlingschef, PLR, Tel: 08 762 75 97

Entreprenörföretagen är servicebolaget som idag samlar 1.300 svenska företag i fyra bransch-föreningar; Byggnadsplåt, Ventilation, Stål & Lättbyggnad och Mekanik. Entreprenörföretagen är en gemensam satsning från Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, MVR.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.