Följ Plåt & Ventföretagen

PLR och VVS Företagen stämmer Byggnads

Pressmeddelande   •   Maj 03, 2012 17:58 CEST

I dag den 3 maj lämnar Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och VVS Företagen in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot Byggnads för olovliga konfliktåtgärder.

-  Skälen för denna stämning är att Byggnads har utsatt våra medlemsföretag för föreningsrättskränkning genom det sätt man tagit ut våra medlemsföretag i konflikt, säger Roine Kristianson.

- Som skäl för strejken har Byggnads offentligt angett att stridsåtgärderna utlösts på grund av att de varslade företagen är medlemmar i VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund samt har deltagit i Svenskt Näringslivs arbetsgivaresamverkan. Vi kan inte acceptera att våra medlemmars föreningsrätt kränks på detta sätt, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef VVS Företagen.

- Vidare innebär stridsåtgärderna att Byggnads trakasserar företag vars företrädare är engagerade i Plåtslageriernas Riksförbund samt i VVS Företagen. Trots att endast 2 procent av medlemsföretagen är representerade i förbundens styrelser eller förhandlingsdelegationer så arbetar cirka 85 procent av de strejkande i just dessa företag. Detta är både ett oacceptabelt beteende från en facklig organisation att straffa de som tar ansvar för kollektivavtalen och  en föreningsrättskränkning.

- Vi kräver att de pågående stridsåtgärderna omedelbart ogiltigförklaras. Kostnaderna för våra medlemsföretag och för samhället är stora i och med att viktig funktioner  i samhället förhindras, säger Henrik Boman, chefsjurist Plåtslageriernas Riksförbund. Byggnads tog den 25 april ut 14 medlemsföretag inom Plåtslageriernas Riksförbund och VVS Företagen i blockad och strejk. Nio av dessa företag har företrädare med uppdrag inom förbunden och Svenskt Näringsliv.  Den 2 maj utökade Byggnads konflikten genom att ytterligare 27 företag varslades  med verkan i två omgångar, den 11 maj och den 16 maj.

För mer information kontakta:
Roine Kristianson, vd VVS Företagen, 08-762 75 50
Thomas Dahlberg, vd Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 75 98
Robert Jakobsson, förhandlingschef, VVS Företagen, 08-762 75 32
Henrik Boman, chefsjurist, Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 75 97

Entreprenörföretagen är servicebolaget som i dag samlar 1.300 svenska företag i fyra bransch-föreningar; Byggnadsplåt, Ventilation, Stål & Lättbyggnad och Mekanik. Entreprenörföretagen är en gemensam satsning från Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, MVR.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.