Följ Plåt & Ventföretagen

PLR och VVS Företagen väntar vid förhandlingsbordet

Pressmeddelande   •   Maj 09, 2012 17:28 CEST

Plåtslageriernas Riksförbund och VVS Företagen och har accepterat medlarnas bud medan Byggnads fortsätter att öka varslen med ytterligare 14 företag.  Sedan den 25 april har Byggnads strejkat och nu är ytterligare tre varsel planerade under de kommande veckorna.

-    Vi är beredda att förhandla vidare även om vi redan har gjort eftergifter genom att accepterat medlarnas bud. Samtidigt använder sig Byggnads av allt grövre konfliktmetoder och vi ställer oss nu frågan om detta är något nytt som är sanktionerat av LOs ledning säger Roine Kristiansson vd VVS Företagen.

Byggnads har i hög utsträckning valt att varsla företag där ledningen har valt att engagera sig i arbetsgivarorganisationen. Det anser VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund är att kränka föreningsfriheten och har därför anmält Byggnads till Arbetsdomstolen. Även arbetsgivarsidan har rätt att organisera sig och dessa företag tar ett ansvar för att den svenska arbetsmarknaden ska fungera.  
Löneläget i branschen tillhör de högsta inom LO-kollektivet, det är inte där konflikten ligger. Byggnads kräver ytterligare arbetstidsförkortning och ökade löner för lärlingar under utbildning. Men egentligen handlar det mer om intern positionering inom kommande ordförandeval.

-    Vi hoppades på att kunna fortsätta konstruktiva diskussioner med Byggnads om hur branschen ska komma på fötter igen efter de svåra ekonomiska åren och många företag upplever svag lönsamhet. Endast då kan vi få en bra anställningstrygghet för våra medarbetare säger Thomas Dahlberg vd Plåtslageriernas Riksförbund.

-    Våra medlemsföretag vittnar om det låga intresset för att ta ut föräldraledighet hos de anställda, så där ligger inte problemet. Inte heller Byggnads krav att öka lärlingarnas löner har vi förståelse för. Även om vår yrkesutbildning håller en mycket hög kvalitet så är det svårt att hitta andra grupper på arbetsmarknaden som tjänar 25 000 kr/ månad under utbildning avslutar Roine Kristianson.


Entreprenörföretagen är servicebolaget som i dag samlar 1.300 svenska företag i fyra bransch-föreningar; Byggnadsplåt, Ventilation, Stål & Lättbyggnad och Mekanik. Entreprenörföretagen är en gemensam satsning från Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Mekaniska Verkstädernas Riksförbund, MVR.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.