Följ Plåt & Ventföretagen

PLR:s kommentar till 6F:s krav inför avtalsrörelsen – ”Lönekrav på en orimlig nivå”

Pressmeddelande   •   Dec 16, 2015 17:57 CET

I dag presenterade fackförbunden inom 6F sina avtalskrav. Krav som Plåtslageriernas riksförbund ser som oroväckande eftersom fackförbunden vägrar ta ansvar för lönebildningen.

– Det är skrämmande och djupt oroväckande att fackförbunden inte ser, eller kanske vägrar att se, hur verkligheten ser ut och hur dagens samhälle fungerar, säger Claes Arenander, förhandlingschef på Plåtslageriernas riksförbund.

– Vi förstår inte hur låga löneökningar helt plötsligt kan innebära en risk för svensk ekonomi när motsatt sanning har gällt tidigare. Med tanke på att produktiviteten har minskat i flera år i följd så ser vi inga möjligheter att tillgodose löneökningar på denna orealistiska nivå, säger Johan Lindström, vd och förbundsdirektör i Plåtslageriernas riksförbund.

6F:s krav är enligt ett pressmeddelande en: ”satsning på de lägst avlönade” och omfattar krav på löneökningar på minst 800 kronor, med ett lägsta utrymme om 3,2 procent. En betydligt högre nivå än de krav på 2,8 procent i löneökningar som facken från industrin la fram för en tid sedan.

– Trots att merparten av medlemmarna inom 6F hör till de bäst avlönade LO-grupperna, kräver dessa fackförbund löneökningar som klart överstiger vad industrin har krävt. I den kommande avtalsrörelsen bör vi istället fokusera på att parterna värnar för att träffa ansvarsfulla avtal, fortsätter Johan Lindström.

– För att konkurrenskraften ska stärkas krävs att löneökningstakten anpassas så att kostnadsutvecklingen i Sverige inte blir högre än den i våra konkurrentländer
Vi arbetsgivare inom byggsektorn har därför enats om att vi inte tecknar några avtal över industrinormen, fortsätter Claes Arenander.

Under de senaste tio åren har arbetskraftskostnaderna i Sverige ökat snabbare än i andra europeiska länder och i USA. Att svenska företag kan återta den förlorade konkurrenskraften är därmed är ett övergripande mål för löneavtalen

– Att höja ingångslönerna är helt fel väg att gå. Med högre lägstalöner höjs trösklarna för de som i dag står utanför arbetsmarknaden, vilket kommer att skapa en ökad segregation i samhället och permanenta deras utanförskap. Om vi däremot sänker ingångslönerna, eller åtminstone låter de ligga kvar på nuvarande nivå, skapar vi arbetsmöjligheter och kan ta med alla de som i dag står utanför samhället, säger Jörgen Rasmusson, förbundsordförande i Plåtslageriernas riksförbund.


För mer information kontakta:
Johan Lindström, vd och förbundsdirektör Plåtslageriernas Riksförbund, 08 - 762 75 90
Claes Arenander, chefsjurist och förhandlingschef, Plåtslageriernas Riksförbund, 08-762 74 86

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.