Följ Plåt & Ventföretagen

Skotta säkert har vänt en negativ trend

Pressmeddelande   •   Jan 27, 2014 00:20 CET

I artikeln ”Bransch på halt plåttak” publicerad i Fokus nummer 51, beskrivs takskottarbranschen som en bransch med stora problem. Artikelförfattarna nämner bland annat den ibland riskfyllda arbetsmiljön för takskottarna. Ett annat problem är att allmänheten ibland riskerar livet på gator och torg, eftersom risken kan vara stor för att is och snö faller ner från taken. Även om problemen överdrivs i artikeln, så är vi till viss del beredda att hålla med i deras beskrivning. Det är också bra att vi får en debatt kring takskottningen, men att det inte finns några som helst ljus i mörkret håller vi inte med om.

Entreprenörföretagen (EPF) ägs av Plåtslageriernas riksförbund och samlar drygt 920 företag, varav många sysslar med takskottning under vintern. Vi ställer hårda krav på våra medlemsföretags verksamhet, men precis som i alla andra branscher finns det aktörer som agerar utanför lagens råmärken. Detta är något som EPF alltid har motverkat, bland annat med Skotta säkert som lanserades hösten 2012. Syftet är att stoppa oseriösa aktörer, att få bort personskador, att bidra till en bättra arbetsmiljö för takskottarna samt att minimera skadorna på fastigheter och egendom.

I dag, bara ett och ett halvt år senare, kan vi konstatera att projektet är en framgång. Skotta säkert har fått ett stort genomslag och tagits emot väl av såväl allmänheten, försäkringsbolag, fastighetsägare samt av de företag som sysslar med takskottning.

Vi har nyligen passerat 4 000 licensierade takskottare i hela riket och utländska organisationer har visat intresse för konceptet. Satsningen har tagits emot väl av allmänheten, försäkringsbolag, fastighetsägare samt av företag inom takskottning. Några av landets försäkringsbolag har rapporterat att skadorna på personer, fastigheter och egendom sjönk rejält förra vintern, då Skotta säkert startades. När det gäller Entreprenörföretagens egen medlemsförsäkring så har skadorna minskat med över 50 procent.

Arbetet med att förbättra förutsättningarna i takskottningsbranschen går med andra ord framåt för första gången på mycket länge. Kanske för första gången någonsin.

Thomas Dahlberg, vd Entreprenörföretagen
Alexander Iliev, jurist och ansvarig för Skotta säkert


Entreprenörföretagen ägs av Plåtslageriernas Riksförbund och samlar 920 svenska företag i tre branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation och Stål & Lättbyggnad.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.