Följ Plåt & Ventföretagen

Skotta säkert på export till Finland

Pressmeddelande   •   Sep 24, 2014 19:27 CEST

Licensieringssystemet för säker takskottning, Skotta säkert, har redan gett synbara resultat i Sverige. Systemets positiva effekter har även gett projektet internationell uppmärksamhet, vilket bland annat har lett till att Skotta säkert nu även kommer att införas i Finland. Licensavtalet skrevs på i går, den 23 september, i Stockholm.

Entreprenörföretagen startade Skotta säkert för två år sedan efter att felaktig hantering av snö- och is på taken hade orsakat tragiska dödsfall och skador på både människor, fastigheter och annan egendom. Lösningen blev Skotta säkert, ett utbildningsprogram och licenskrav som redan efter den första vintern gav resultat. Statistik från några av landets försäkringsbolag efter den första vintern visade nämligen att skadorna på personer, fastigheter och egendom hade sjunkit rejält, i jämförelse med hur det hade sett ut tidigare år.

– I dag finns det över 4 000 licensierade takskottare i hela riket och flera utländska organisationer och företag har visat intresse för konceptet. En framgång som bland annat har lett till att Skotta säkert nu alltså ska införas i Finland, säger Thomas Dahlberg, vd för Entreprenörföretagen.

Licensavtalet som skrevs mellan Entreprenörföretagen och Finska fastighetsförbundets utbildningsföretag, innebär att Skotta säkert får användas i Finland, under översyn av Entreprenörföretagen. Under gårdagen utbildades även två finska huvudhandledare från det finska takentreprenörföretaget Kattohoiva, vars representanter kommer att ansvara för utbildningarna.

– Vi fick upp ögonen för Skotta säkert redan i ett tidigt skede, eftersom vi förstod att det var ett system som även skulle fungera i Finland. Det är ett genomtänkt och bra koncept som redan har förbättrat situationen i Sverige, så jag är övertygad om att det blir jättebra även i Finland, säger Mika Ruotsalo, en av de två huvudhandledarna.

– Tyvärr har vi haft stora problem med takskottning på flera orter i Finland. Många tak skottas aldrig och snö och is tas ofta bort på ett felaktigt sätt, vilket har lett till att både takskottare och gångtrafikanter har skadats. Så sent som förra vintern var det en person som dog i Helsingfors av skador orsakad av nedfallen is, säger Mikas kollega, Sami Hokkanen.

– Våra finska samarbetsparters har under hela tiden visat sig vara mycket professionella och jag har stora förhoppningar om att Skotta säkert kommer att nå betydande framgångar i Finland, på samma sätt som systemet redan har gjort i Sverige, säger Alexander Iliev, jurist och företagsrådgivare på Entreprenörföretagen samt ansvarig för Skotta säkert i Sverige.

____________________________________________________________________________________________
Skotta säkert är ett licensieringssystem som ska leda till ökad säkerhet kring skottning av tak och som startades på initiativ av Entreprenörföretagen och som drivs i samarbete med landets försäkringsbolag.
Läs mer om Skotta säkert och hitta licensierade takskottare över hela landet på www.skottasakert.se


Entreprenörföretagen ägs av Plåtslageriernas Riksförbund och samlar 950 svenska företag i tre branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation och Stål & Lättbyggnad.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.