Följ Plåt & Ventföretagen

Sofia tog SM-guld i plåtslageri

Pressmeddelande   •   Apr 24, 2015 20:45 CEST

Sofia Sörliden, från Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping, är Sveriges bästa unga plåtslagare och andra tjejen någonsin att ta guld i SM för unga plåtslagare. Finalen avgjordes på branschens skola i Katrineholm under fredagen den 24 april.

Enligt juryn var det Sofias måttnoggrannhet och lyhördhet inför instruktionerna som fällde avgörandet.

– Sofia har gjort ett väl utfört arbete enligt de kvalitetskrav och bestämmelser som gäller inom plåtslageribranschen, berömde juryn.

Förutom äran vann Sofi 5 000 kronor till sig själv samt 10 000 kronor till klassen.

– Jag var sjukt nervös! Det kändes inte så bra när jag precis hade lämnat in uppgiften. Jag kunde ha gjort den bättre. Men det räckte! Det är stort med SM. Jag tror inte riktigt att det har gått in ännu men det kommer nog, säger en omtumlad Sofia.

De sex finalisterna fick i år träffa en fiktiv kund redan dagen före tävlingen. Kunden gjorde en beställning av ett garneringsarbete för skorsten som skulle utföras i lackerad stålplåt. I tävlingsmomentet ingick kundbemötande och att planera och genomföra plåtslageriarbetet, från tillverkning i verkstaden (i det här fallet arbetsbänken) till utförandet på arbetsplatsen (en takprototyp). Den som behövde återvända till verkstaden för att justera eller hämta något fick poängavdrag.

Genom ett samarbete med Mediagymnasiet i Nacka Strand direktsändes finalen via webben på www.smup.se.

Medaljörerna i ”SM för unga plåtslagare 2015”:
1:a Sofia Sörliden, Anders Ljungstedts Gymnasium, Linköping.
2:a Viktor Wahrenberg, Leksands gymnasium, Leksand.
3:a Albin Ählman, Ebersteinska gymnasiet, Norrköping.

Fler bilder på deltagarna finns här: http://www.mynewsdesk.com/se/pvf-plaat-ventforum-ab

För mer information, kontakta: Annika Waernström, annika.waernstrom@pvf.se, 070-568 64 82.

”SM för unga plåtslagare”är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnads.

PVF Yrke & Utbildning är plåtslageribranschens egen organisation för utbildning och utveckling av yrkesutbildning inom branschen. Vi ägs gemensamt av Plåtslageriernas Riksförbund och Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

Entreprenörföretagen ägs av Plåtslageriernas Riksförbund och samlar 950 svenska företag i tre branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation och Stål & Lättbyggnad.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.