Följ Plåt & Ventföretagen

Starkt stöd för individuella löner

Pressmeddelande   •   Jul 03, 2014 13:24 CEST

En undersökning, gjord av Ipsos på uppdrag av Svenskt Näringsliv, visar att det finns ett starkt stöd för en individuell lönesättning hos LO-medlemmar och arbetare inom bygg. En stor majoritet av de tillfrågade anser att individuell lönesättning bidrar till ökad produktivitet.

– Denna och tidigare undersökningar visar att våra medlemsföretag vill ha individuella lönesystem för deras anställda, eftersom ett sådant system ökar de anställdas produktivitet, höjer företagets lönsamhet och därmed även utrymmet för lokal löneutveckling, säger Thomas Dahlberg, vd i Entreprenörföretagen och förbundsdirektör i Plåtslageriernas Riksförbund (PLR).

I undersökningen, som presenterades på Entreprenörföretagens seminarium Almedalen i dag, har 520 medlemmar i LO-anslutna fackförbund – anställda inom bygg, industri, snickeri och andra hantverksyrken – svarat på frågor om hur de ser på företagsnära lönebildning. Resultatet visar att en övervägande majoritet av byggnadsarbetarna vill att lönerna ska vara individuella och baserade på ansvar och prestation. Extra tydligt är det i företag anslutna till PLR, där hela 79 procent anser att så är fallet.

– Moderna lönesystem med tonvikt på individen stärker hela byggbranschen och skapar bättre förutsättningar för trygga jobb och en positiv löneutveckling. Vi har dock mött starkt motstånd från fackförbunden när det gäller individuell lön, men nu har vi svart på vitt på att både våra medlemsföretag och deras medarbetare vill att ansvarstagande och prestation ska märkas i plånboken, fortsätter Thomas Dahlberg.

En viktig förutsättning för en mer individuell lönesättning är enligt undersökningen att systemet upplevs som rättvist. Medarbetaren måste veta vad som förväntas för en lönehöjning utifrån en tydlig lönepolicy samt att lönesättningen inte får uppfattas som godtycklig.

– Vi som arbetsgivarorganisationer har ett ansvar för att stödja våra medlemmar med verktyg som höjer lönesättningskompetensen. För att vara attraktiv och konkurrenskraftig måste branschen i framtiden kunna möta medarbetarnas krav på lönesättningen på ett sätt som tar hänsyn till ansvarstagande och arbetsinsats. Lika lön för lika prestation, avslutar Thomas Dahlberg.

Undersökningen ”LO-medlemmar om lönebildning” finns att ladda ner
längst ner på denna sida!


Entreprenörföretagen ägs av Plåtslageriernas Riksförbund och samlar 900 svenska företag i tre branschföreningar; Byggnadsplåt, Ventilation och Stål & Lättbyggnad.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.