Följ Plåt & Ventföretagen

Större samsyn om nya yrkeskategorier i Almedalen

Pressmeddelande   •   Jul 05, 2017 11:09 CEST

Från vänster: Lars Calmfors, Raimo Pärssinen, Fredrik Nilsson, Hans Eriksson och Daniel Suhonen.

Representanter från Plåt & Ventföretagen finns på plats i Visby under Almedalsveckan. Bland annat för att arrangera seminariet ”Kan enkla jobb i byggbranschen lösa en samhällsutmaning?”. Med detta vill förbundet lyfta fram att det med mer flexibla kollektivavtal och nya yrkeskategorier, går att lösa många av våra svåra samhällsutmaningar.

Sveriges befolkning växer snabbt samtidigt som segregeringen ökar. Stora grupper i samhället är arbetslösa samtidigt som många branscher skriker efter arbetskraft. Svenskt Näringslivs trädgård i Visby fylldes av intresserade åhörare när Plåt & Ventföretagen med sitt seminarium, belyste en av de mest brännande samhällsfrågorna just nu.

Hans Eriksson, biträdande förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen höll med om att strukturerna för utbildningen måste förändras.

– Problemet är att det ställs så höga krav på arbetsgivaren. För att lära en person yrket så krävs det två fullbetalda och de blir sinkade i sitt jobb för att lära upp och lönesubventionerna täcker inte produktivitetsminskningen. Företagen mäktar inte med detta samtidigt som det finns ett stort behov av händer och fötter. Det vi vill är att de utbildade montörerna ska syssla med det de kan och att hantlangning görs av andra.

Hans Eriksson var tydlig med att det absolut inte handlar om att sänka några löner utan om att ge de yrkeskunniga möjlighet att utnyttja hela sin kompetens och arbetslösa möjlighet att komma in i branschen. Han hoppades att den gemensamma arbetsgrupp som tillsatts av arbetsgivare och fack ska kunna bryta dödläget i frågan och fick medhåll av arbetsmarknadsutskottets ordförande, socialdemokraten Raimo Pärssinen.

– Nu när kraven ställs så tydligt så borde parterna komma överens, men ta det inte som en förevändning för att slå sönder den svenska modellen och göra detta till ett land vilket som helst. Gör ett avtal om detta, då följer det den svenska modellen, då är jag nöjd.

Panelen på seminariet visade också en något ökad samsyn jämfört med den debatt på samma ämne som Plåt & Ventföretagen anordnade förra året.

– Det har blivit mer konsensus kring de här frågorna under året. Ska vi kunna hantera problemen måste vi tillåta större löneskillnader, men också se till att människor inte fastnar, sa Lars Calmfors, ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet.

På vår Youtubesida finns förhandssnack och intervjuer!

På vår Facebooksida hittar du en filmad version av hela seminariet

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.