Följ Plåt & Ventföretagen

Stort intresse för att lösa problemet med personalbristen i byggbranschen

Pressmeddelande   •   Jun 30, 2015 18:18 CEST

I dag arrangerade Entreprenörföretagen seminariet "Låt oss bygga bort arbetslösheten och bostadsbristen", i Visby. Huvudsyftet var att få igång en debatt kring personalbristen och kompetensförsörjningen i byggbranschen. Plåt- och ventilationsbranschen i synnerhet, och byggsektorn i allmänhet, är nämligen hårt drabbad av att personalbristen är mycket stor.

Den svenska byggbranschen är i stort behov av både byggnadsplåtslagare och ventilationsmontörer, men det är samtidigt två yrkeskategorier där personalbristen är extremt stor. Därför behövs det fler utbildningsplatser samt bättre information i landets grundskolor, om vad dessa framtidsyrken innebär. Här finns det goda möjligheter för regeringen att både bidra till sänkt ungdomsarbetslöshet och att få bättre fart på byggandet, men hittills har det inte kommit några konkreta initiativ från politiskt håll.

I en undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av Entreprenörföretagen framgår det att tre av fyra plåtslagerier upplever en brist på utbildade plåtslagare. Totalt saknas det mellan 1 000 och 1 500 nya plåtslagare varje år. Ett behov som blir svårt att fylla då dagens branschutbildningar inte levererar mer än cirka 300 nya plåtslagare om året.

– Den stora bristen på byggnadsplåtslagare och ventilationsmontörer är ett samhällsproblem som behöver åtgärdas omgående! Entreprenörföretagen har tillsammans med våra medlemsföretag länge arbetat med att vända den negativa trenden, men vi måste få hjälp från politiker och andra beslutsfattare, sa Johan Lindström, vd i Entreprenörföretagen, under seminariet.

– Vi behöver bland annat fler utbildningar inom plåtslageri och ventilation och dessutom måste informationen om dessa yrken nå ut till eleverna i landets grundskolor på ett mer effektivt sätt.

För även om en ung plåtslagares framtid ser mycket ljus ut så har många gymnasieskolor svårt att fylla de platser de har och flera skolor signalerar om att de måste lägga ned deras utbildningar i plåtslageri.

– Att så få söker sig till utbildningen tror vi hänger ihop med att dagens skolungdomar inte vet vad en plåtslagare gör eller att det finns gott om jobb i branschen. Studie- och yrkesvägledare behöver därför få ökad kunskap för att sedan kunna föra den vidare till de som ska välja gymnasium.

En av de som medverkade på seminariet var Amelie von Zweigbergk, ansvarig för den nu pågående Yrkesprogramsutredningen, Hon har på nära håll sett hur Entreprenörföretagen och förbundets medlemsföretag har lagt ner mycket tid och stor energi på att försöka hitta lösningar på problemet.

– Jag är jätteimponerad av hur förbundet och hela plåt- och ventbranschen jobbar för att locka fler ungdomar till dessa branscher. Så i vår kommande utredning har vi faktiskt kopierat många av de åtgärder och lösningar som kommer från era branscher i själva förslagsdelen, sa hon och nämnde bland annat branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm som ett gott exempel.

Samtidigt som personalbristen är ett stort och växande problem för byggbranschen så byggs det just nu mer än någonsin i landet. Nästa år kommer över 50 000 nya bostäder att påbörjas i Sverige. Den svenska byggbranschen skriker därmed efter kunniga och utbildade hantverkare, men byggboomen riskerar att avstanna eftersom det råder brist på utbildad personal. Vilket i nästa steg kommer att dämpa Sveriges tillväxt.

– Bland Entreprenörföretagens medlemmar ser vi en stor vilja att bidra med utrustning och platser, men det räcker inte. Sveriges politiker måste också ta sitt ansvar. Om regeringen kan tänka oss att medverka och lyssna på våra idéer, så finns det goda möjligheter att sänka arbetslöshetsstatistiken för ungdomar rejält.

Medverkande i seminariet och i den efterföljande paneldebatten var Akko Karlsson, ansvarig för företagarfrågor, (MP); Michael Svensson, talesperson för gymnasiefrågor (M); Amelie von Zweigbergk, utredare, Yrkesprogramsutredningen; Johan Lindström, vd Entreprenörföretagen; Stefan Gardell, vd Gardells Plåtslageri AB samt Annika Brännmark, ansvarig för branschutveckling Entreprenörföretagen. Debatten leddes av journalisten och programledaren Lydia Capolicchio.

För ytterligare information kontakta:
Johan Lindström, vd Entreprenörföretagen, 072-505 53 80
Annika Brännmark, ansvarig branschutveckling Entreprenörföretagen, 070-628 84 31
Tomas Skagerlind, kommunikationsansvarig Entreprenörföretagen, 070-537 74 47

Entreprenörföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för plåt- och ventilationsföretag. Våra medlemsföretag bygger Sverige!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.