Följ Plåt & Ventföretagen

Välbesökt seminarium om ett hälsosamt inneklimat

Pressmeddelande   •   Jul 09, 2018 10:15 CEST

Deltagarna på seminariet. Från vänster: Hans Bagge, Johan Lindström, Therese Berganäs, Stefan Gardell och Marie-Louise Luther.

Under Almedalsveckan i Visby genomförde Plåt & Ventföretagen seminariet ”Var fick du luft ifrån? Påverkar inomhusklimatet vår miljö och hälsa?”. Huvudsyftet var att lyfta fram ventilationens betydelse när det gäller människors välmående och hälsa samt att visa att dåligt inomhusklimat mycket väl kan utgöra ett omfattande samhällsproblem.

Luftkvaliteten är av mycket stor betydelse för människors hälsa och effektivitet. Folkhälsomyndighetens årliga miljöhälsorapport visar att hela 20 procent av befolkningen upplever sig har besvär av inomhusluften, och totalt sett har dessa besvär ökat de senaste tio åren visar rapporten. Dålig luft leder bland annat till trötthet och irritation samt till överkänslighet och allergier. Det finns med andra ord ett stort behov av att förebygga problemen i vår inomhusmiljö.

Seminariet inleddes med att dagens moderator Therese Berganäs, berättade om ”Ren luft, friskt liv”, ett forskningsprojekt som drivs av PVF Yrke & Utbildning i samarbete med Lunds universitet. Undersökningen pågår fortfarande men delrapporter visar att allmänhetens kunskap om ventilationens betydelse, är skrämmande låg. 66 procent kontrollerade inte ens luften när de skulle köpa en ny bostad.

– Boverkets prognos visar att vi behöver 67 000 nya bostäder per år till 2025. Dessutom behöver vi bygga exempelvis nya skolor, kontor, restauranger, butiker och idrottshallar. Här är god ventilation avgörande för ett hållbart byggande som ska se till att vi uppnår klimatmålen och att både människor och husen mår bra, sa Hans Bagge, universitetslektor vid Lunds universitet och ansvarig för ”Ren luft, friskt liv”.

– Människor ska må bra i sina hem och på sina arbetsplatser, och bra ventilation är en nyckelfaktor för att detta ska uppnås. I dag har vi bland annat lärt oss att det behövs mer kunskap om hur viktig ventilationen är för oss människor, att det krävs ren luft för ett friskt liv. Här spelar våra medlemsföretag inom ventilation en stor roll för fortsatt informationsspridning och att säkerställa goda innemiljöer, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen.

Följande personer medverkade på Plåt & Ventföretagens seminarium den 3 juli:
- Hans Bagge, universitetslektor vid Lunds universitet
- Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma & Allergiförbundet
- Stefan Gardell, vd, Gardells Plåtslageri
- Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen
- Therese Berganäs, projektledare på PVF Yrke & Utbildning

Seminariet i sin helhet kan ses här.

Plåt & Ventföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom byggnadsplåt och ventilation.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.